Acceptance & Commitment Therapy

De therapie die ik toepas is vooral gebaseerd op ACT (Acceptance & Commitment Therapy). Dit is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie waarvan het effect bewezen is. Wanneer ouders of kinderen zich bij mij melden is er vaak al veel geprobeerd om de problemen op te lossen. In huiselijke kring, maar soms ook al met een andere hulpverlener. Het heeft allemaal niet geholpen en klachten blijven in meer of mindere mate bestaan.

De basisgedachte van ACT is dat vechten tegen je klachten, zoals somberheid, onzekerheid, angst of pijn, uiteindelijk ten koste gaat van een fijn leven. Onder vechten kun je allerlei manieren verstaan, zoals bijvoorbeeld situaties uit de weg gaan, alles perfect willen doen en heel veel “moeten” van jezelf. Je steekt veel energie in de klacht en die lijkt eigenlijk alleen maar groter te worden naarmate je er meer controle over probeert te krijgen. Het kan je uiteindelijk volledig in beslag nemen. Het alternatief is acceptatie. Niet omdat het zo leuk is dat de klachten er zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen dan ze al doen. ACT leert je mét je klachten te doen waar je blij van wordt.

Je kunt je voorstellen dat ACT ervoor zorgt dat je psychologisch flexibel bent: je leidt een fijn leven met de dingen die je écht belangrijk vindt, en kunt beter omgaan met klachten, maar ook andere tegenslagen, die ongewild op je pad komen.

Sinds 2017 ben ik gecertificeerd ACT-therapeut en maak ik in consulten gebruik van de methodieken “ACTief Opvoeden” voor ouders, “ACT Your Way” voor jongeren en “ACT4Kids” voor kinderen. De hoofdgedachte is steeds hetzelfde, maar uiteraard zijn theorie en praktijkoefeningen helemaal aangepast op het leeftijdsniveau.

Wil je meer weten over ACT en de genoemde methodieken klik dan op onderstaande links:

http://www.actiefopvoeden.nl

http://actyourway.nl

http://www.act4kids.nl

https://www.actinactie.nl

http://www.timetoact.nl/act